Tips voor mediawijze Sinterklaascadeaus
Met Sinterklaasavond in gedachten, is de Programmeurpiet op zoek gegaan naar de leukste, meest leerzame en mediawijze cadeaus. Daarmee wordt 5 december een extra groot feest! Doe inspiratie op voor nuttige en plezierige Sinterklaascadeaus. Laat je (klein-)kinderen eens iets anders uitpakken tijdens het heerlijke avondje. Geef de toekomst cadeau!
Co-de-Rups (3+)
Met Co-de-Rups van Fisher Price trainen kinderen van 3 jaar hun fijne motoriek en leren zij de eerste beginselen van het programmeren. Co bestaat uit negen gemakkelijk aan elkaar te koppelen delen die elk een andere functie hebben: vooruit, naar links, naar rechts, wiebelen, dansen of een paar seconden wachten voordat hij weer gaat bewegen. Kinderen kunnen de delen zo ordenen dat Co naar doelwitten loopt die zij in de kamer hebben neergezet. De gemotoriseerde kop met lichtjes, geluidjes en knipperende ogen geeft Co ook nog eens een hoge aaibaarheidsfactor.
Make.do (4+)
Dat leuke cadeaus niet ingewikkeld of duur hoeven te zijn, bewijzen de knutselsetjes van Make.do. Deze setjes bevatten een aantal plastic schroeven, een schroevendraaier en een kartonzaag. Knutselen was nog nooit zo eenvoudig en veilig. Laat je fantasie de vrije loop en bouw robots, poppenhuizen, raceauto’s of dinosaurussen. De schroeven zijn herbruikbaar en als je een beetje handig bent met een 3D-printer kun je het knutselen nog gevarieerder maken door scharnieren uit te printen. Op de website van Make.do zijn legio voorbeelden van knutselprojecten te vinden en ook in de app kun je veel inspiratie opdoen.
Dash & Dot (4+)
Dash is een schattig robotje dat reageert op jouw stem, tussen obstakels door navigeert, danst en zingt. Met de vijf gratis apps leer je Dash kennen en besturen door middel van het programmeren van zijn sensoren en motoren. Deze apps worden steeds moeilijker en zorgen er zo voor dat Dash - ondanks zijn redelijke forse aanschafprijs - voor jaren speelplezier zorgt. Kleine Dot is het brein. Met haar kun je leuke spelletjes doen als Magic Dot Ball, Dot of Music en Lichtzwaard! Door gebruik te maken van de gratis apps Wonder en Blockly kun je zelfs je eigen games voor Dot programmeren.
Beasts of Balance (6+)
In het coöperatieve ‘bordspel’ Beast Of Balance draait het om het stapelen van magische artefacten, die via een chip aan de gratis app gekoppeld zijn. Keuzes die je in real life maakt, hebben invloed op de prachtig vormgegeven wereld in deze app. Door bepaalde artefacten te combineren zijn er bijvoorbeeld meer dan 100 legendarisch diersoorten te ontdekken. Maar pas op! Als de toren omvalt, wordt je digitale wereld vernietigd. Ook kun je je eigen artefacten bedenken en maken (bijvoorbeeld met een 3D printer) en deze via los aan te schaffen chips aan het spel te koppelen.
Mover Kit van Technology Will Save Us (7+)
Technology Will Save Us heeft een breed assortiment aan elektronische bouwpakketten voor kinderen. Zo zijn er kits die je een heuse game console of speaker laten bouwen. De laatste aanvulling aan het assortiment is de Mover Kit, waarmee kinderen een eigen smartwatch kunnen bouwen en programmeren. Het horloge bevat bewegingssensoren en lampjes en nodigt kinderen uit om na het nodige schermwerk naar buiten te gaan en al rennend en springend hun creaties te testen.
LittleBits: Smart House Kit (8+)
Met LittleBits kun je je eigen elektronische schakelingen creëren en zo de mooiste uitvindingen maken. De kracht van het concept zit hem in de eenvoud gecombineerd met de actieve community. De verschillende elementjes kunnen aan elkaar geklikt worden met behulp van magneetjes en dit kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Inmiddels heeft LittleBits zijn assortiment behoorlijk uitgebreid. Zo is er een Makey Makey set (Rule Your Room), een Arduino set, een synthersizer set en een Bluetooth set (Gizmo’s & Gadgets 2). Onze persoonlijke favoriet blijft de Smart House set waarmee je je eigen huis koppelt aan The Internet Of Things.
Parrot Mambo Mini-drone (8+)
Parrot is een van de bekendste producenten van drones en heeft met haar lijn mini-drones een aantal betaalbare instapopties voor aspirant dronepiloten. Onze favoriet is de Parrot Mambo. Deze kleine rakker wordt geleverd met een kanon en grijparmpjes, die - net zoals de drone zelf - bestuurd kunnen worden met de gratis app op je smartphone. En dat is nog niet alles, want Mambo is ook nog eens te programmeren via Tynker, een app die vergelijkbaar is met Scratch (maar helaas niet gratis is wanneer je de app ten volste wil benutten).
3Doodler Start (8+)
3Doodler is misschien wel de bekendste maker van 3D print pennen. Inmiddels is het assortiment aangevuld met de 3Doodler Pro en de 3Doodler Start. De draadloze Startversie is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 8 jaar. De pen is extra veilig en eenvoudig in gebruik en wordt geleverd met filament in verschillende kleuren en een boekje met voorbeelden, zodat je meteen aan de slag kan. Op de website zijn bovendien nog eens meer dan 200 voorbeeldprojecten te vinden. Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen creativiteit de vrije loop laten. Het enige nadeel van de Start is dat extra filament alleen via de website van 3Doodler besteld kan worden.
Ozobot EVO (8+)
De Ozobotjes zijn inmiddels een vertrouwd gezicht in bibliotheken. Deze schattige robotjes zijn betaalbaar en het instapniveau is laag, terwijl de doorgroei mogelijkheden gigantisch zijn. De Ozobot EVO is nieuwste telg in de familie en is weer wat slimmer dan zijn broertjes. De EVO heeft extra lampjes en sensoren (zoals een infra-roodsensor waarmee hij objecten kan ontwijken), hij kan geluiden maken en hij heeft een ingebouwde chatapplicatie waarmee je met Ozobot-eigenaars over de gehele wereld kan chatten. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Ozobot onlangs de Marvel Avengers skins gepresenteerd, waarmee jouw Ozobot als Captain America, Hulk of Iron Man door het leven kan gaan.