Gastcollectie van Ronald Giphart en Broos Lammes

Ronald Giphart en Broos Lammes hebben speciaal voor onze bibliotheek een gastcollectie samengesteld, waarin zij hun persoonlijke favorieten hebben verzameld. Ronald Giphart, bekend om zijn romans die diep in de menselijke emoties duiken, en Broos Lammes, literair journalist en schrijver met een scherp oog voor cultuur en maatschappij, bieden samen een unieke selectie. Deze collectie is vanaf 1 mei te vinden op de presentatietafels in onze bibliotheken, ter gelegenheid van de Maand van Vrijheid.
Top 5 van Ronald en Broos
Young Mungo - Douglas Stuart
Young Mungo speelt zich af in het roerige Glasgow van de jaren ’90, waar de spanningen tussen katholieken en protestanten overal voelbaar zijn. Mungo groeit op in een omgeving vol geweld, drank en een enorme uitzichtloosheid. Te midden van die somberheid, op een manier waarop alleen onze Angel-Saksische overburen somber kunnen zijn, ontdekt Mungo dat hij homo is en wordt hij verliefd op een andere jongen – een liefde die niet alleen vanwege zijn man-manlijke aard verboden is, maar ook vanwege het verschil in religieuze achtergrond 'levensgevaarlijk' is. Toch geeft de relatie tussen de twee jonge jongens hoop in een wereld die allesbehalve dat is: een soort Romeo & Romeo, maar dan met meer regen en minder balkon. Toen ik het boek las, was ik zelf ook in Schotland, waar het tegenvallende weer verdacht veel gelijkenissen vertoonde met het boek dat ik las – somber, af en toe wat troosteloos, nat maar vooral heel mooi. Een boek wat je bij je lurven pakt en door elkaar schudt.
Je Moet Dansen op Mijn Graf - Aiden Chambers
Je Moet Dansen op Mijn Graf is een van de eerste boeken die de liefde tussen twee jongens zonder enige pretentie of oordeel neerzet, iets wat voor die tijd nog niet heel gebruikelijk was. Hal en Barry vormen een merkwaardig duo: Barry is het soort vreemde vogel waar je, als je zelf in de kast zit, stiekem van hoopt dat je hem ooit tegenkomt. Tijdens het lezen beelde ik me dan ook vaak in hoe hoe Barry eruit zou hebben gezien en of ik hem zelf ooit zou tegenkomen. Het is geen zoetsappig verhaal, niet te veel clichés, geen dramatische coming-out. Het boek biedt geen ideaal plaatje van liefde, maar een eerlijk en onverbloemd beeld van hoe verwarrend en gekmakend de liefde kan zijn.
-
Douglas Stuart
-
Aidan Chambers
-
Haroon Ali
-
Douglas Stuart
-
Coen Peppelenbos
Half - Haroon Ali
Half van Haroon Ali is een indringende en persoonlijke zoektocht naar identiteit, familie en culturele verbondenheid. In de vorm van een brief aan zijn twaalfjarige halfbroer, geboren uit het tweede huwelijk van hun Pakistaanse vader, reflecteert Ali op zijn biculturele achtergrond en de afstand tot zijn vader. Zijn reis door Pakistan onthult zowel de warmte van familiebanden als de spanningen tussen zijn westerse levensstijl en traditionele verwachtingen. Ali's openhartige beschrijvingen van zijn homoseksualiteit en de confrontatie met religieuze dogma's bieden een genuanceerd beeld van de Pakistaanse samenleving. Zijn journalistieke stijl verweeft persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke thema's, waardoor het boek zowel informatief als emotioneel resoneert. Half is een krachtig relaas over het balanceren tussen twee werelden en de zoektocht naar erkenning en begrip binnen complexe familie- en culturele structuren.
Shuggie Bain - Douglas Stuart
Shuggie Bain van Douglas Stuart is een aangrijpende debuutroman die het leven schetst van de jonge Shuggie in het Glasgow van de jaren '80. Opgevoed door zijn glamoureuze maar aanalcohol verslaafde moeder Agnes, probeert Shuggie zijn plek te vinden in een samenleving die hem vanwege zijn zachte aard en vrouwelijke gedrag buitensluit. De roman onderzoekt thema's als armoede, verslaving, seksualiteit en de onverbrekelijke band tussen moeder en zoon. Stuart's semi-autobiografische verhaal is zowel hartverscheurend als teder, met een scherp oog voor de rauwe realiteit van het werkende klasseleven. De roman werd bekroond met de Booker Prize in 2020 en wordt geprezen om zijn emotionele diepgang en authentieke stem.
De valkunstenaar - Coen Peppelenbos
De valkunstenaar van Coen Peppelenbos is een licht-absurdistische coming-of-age-roman over de hoogbegaafde adolescent Bas Jan. Hij leeft met zijn dementerende vader, ooit een beroemde goochelaar, en zijn zusje Sasja in een dorp in Overijssel. Wanneer de vader zijn rol in het leven wil beëindigen, bedenkt Bas Jan een plan: een tocht naar Den Haag op een zelfgebouwde tandemconstructie. Onderweg hoopt hij het geheugen van zijn vader te prikkelen én zelf auditie te doen voor de kunstacademie. De roman vermengt humor met thema’s als herinnering, doodswens, familie en artistieke vorming. Peppelenbos weet de toon van zijn verteller scherp en geloofwaardig te houden. Bas Jan is tegelijk scherpzinnig en ontwapenend, en zijn observaties maken van deze roman een subtiele, trefzekere verkenning van adolescentie en kunstenaarschap.