De boekenkast van Mark

Mark is een liefhebber van literatuur en biografieën. 'De bibliotheek doet zoveel goed werk door zijn sociale functie, dat we soms bijna vergeten dat we ook 117.000 boeken hebben. Ik verwonder me elke dag weer over het enorme aantal prachtige boeken dat is verschenen, en leen daardoor vaak meer dan ik daadwerkelijk kan lezen.'

Van ontroerende romans tot tijdloze jeugdboeken en persoonlijke verhalen – deze selectie biedt een breed scala aan genres. Of je nu houdt van diepgaande literatuur, magisch avontuur of historische reflecties, hieronder vind je een selectie van aanraders die je zeker niet wilt missen:

Top 5 van Mark

 

De avond is ongemak- Lucas Rijneveld

Een moderne klassieker, die ik pas vorig jaar las. De laatste pagina las ik op 31 december, en ik had het jaar niet mooier kunnen afsluiten. Prachtig, maar pijnlijk boek over een meisje dat opgroeit in een gezin waarin haar ouders er na een traumatische gebeurtenis niet voor haar kunnen zijn. Onwaarschijnlijk mooie taal, ontroerend van kaft tot kaft.  

Matilda – Roald Dahl

Het boek van mijn jeugd. Ik las het, herlas het, luisterde een audioboek op bandjes, en las het nog een keertje. Nu ik op de leeftijd ben dat mijn vrienden kinderen krijgen, koop ik steevast een stapeltje Dahl boeken voor de baby. Ieder kind verdient namelijk een boek dat ze vertelt dat volwassenen eigenlijk net zo onwetend zijn als kinderen.  

De rest van de dag – Kazuo Ishiguro  

Een weergaloos geschreven boek over een butler van een Britse “lord” die aan de verkeerde kant van de tweede wereldoorlog stond. Het boek gaat meer over wat er niet gebeurt, wat je niet leest. Kazuo Ishiguro beschrijft hoe de butler aankijkt tegen etiquette, klasse en verantwoordelijkheid. Hij weet echter vakkundig te omzeilen hoe de butler zich voelt. Als lezer had ik soms de neiging de hoofdpersoon door elkaar te willen schudden, maar ik heb me ingehouden.   

Vincent – First Words

Een prachtig klein prentenboekje waarmee peuters/kleuters hun eerste Engelse woordjes kunnen leren, aan de hand van schilderijen van Vincent van Gogh. Van alle publicaties die ik zag over van Gogh, is dit mijn favoriet.  

Migrant in het vaderland – Ineke van Geest  

Ineke van Geest werd geboren in Nederlands-Indië, en verhuisde, zoals zoveel mensen, na de oorlog naar Nederland. Haar verhaal beschrijft dat van een meisje met een verhaal waar in Nederland eigenlijk geen ruimte voor was. Er werd niet over gepraat, want “wij in Nederland, wij hadden het pas erg".   Het verhaal loopt parallel met dat van mijn oma. Ik ben er samen met Ineke van Geest achter gekomen dat ze met dezelfde reis, op hetzelfde schip naar Nederland gevaren is als mijn oma.