“Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, leert elk jaar 1000 nieuwe woorden”
Van 25 januari t/m 4 februari staat de Bibliotheek aan den IJssel in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Ook op basisscholen en kinderdagverblijven wordt extra aandacht besteed aan (voor)leesplezier. Burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel verheugt zich nu al op zijn voorleesoptredens.
“Als ik voorlees, leef ik me helemaal in. Ik let goed op mijn intonatie en probeer het verhaal echt tot leven te brengen.” Net als de andere leden van het College wordt ook burgemeester Oskam een paar keer per jaar gevraagd om op scholen of in de bibliotheek te komen voorlezen. “Heel leuk, dankbaar werk” vindt hij dat. “Vooral de jongste kinderen gaan vaak helemaal op in het verhaal. Ze komen steeds dichterbij je zitten om maar niets te hoeven missen. Dat lekker bij elkaar kruipen maakt voorlezen zo gezellig.”
Hoewel hij graag voorleest, moet Oskam toegeven dat hij dat thuis vaak aan zijn vrouw overlaat. “Soms lees ik mijn jongste zoon van 6 voor, maar meestal ben ik te laat thuis.” Diezelfde drukke werkzaamheden houden hem zelf ook van het lezen af. “Alleen in de vakanties lees ik stapels boeken. Biografieën hebben mijn voorkeur, maar ik hou ook van Amerikaanse schrijvers en Nederlandse thrillerauteurs als Esther Verhoef en Saskia Noort.”
Voorleestip: Sjakie en de chocoladefabriek
Zijn favoriete voorleesboek is ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl. “Een grappig, spannend verhaal waarbij je, anders dan bij een prentenboek waarin per bladzijde maar een paar regels tekst staan, echt zelf je verbeelding kunt gebruiken.
Want dat doet voorlezen met je. Het prikkelt de fantasie en vergroot je woordenschat. Wist je dat een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen elk jaar 1000 nieuwe woorden leert? En dat is nog niet alles. Kinderen die worden voorgelezen, leren ook beter te luisteren en zich beter te concentreren.”
Ouders kunnen daarom het beste zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen. “Door van jongs af aan, als je kind nog in de wieg ligt, voor te lezen en je kind aan te moedigen zelf een boekje vast te pakken, bevorder je zijn taalontwikkeling en stimuleer je het leesplezier. Kinderen die lezen zijn taalvaardiger en presteren daardoor ook beter op school. Door (voor) te lezen, worden de kansen van kinderen vergroot en dat gunnen wij als gemeente elk kind.”
Lees- en leerachterstanden wegwerken
Capelle aan den IJssel heeft 117 nationaliteiten en maar 1 internationale school. Er wonen veel kinderen met lees- en leerachterstanden, en die zijn niet alleen veroorzaakt door corona. “In onze gemeente heeft maar liefst 20% van de kinderen een onderwijsachterstand. Mijn collega Harriët Westerdijk zet zich als wethouder enorm in om de achterstand bij deze kinderen weg te werken. Ook zijn er veel volwassenen die laagtaalvaardig zijn en dus moeite hebben met lezen, schrijven en de omgang met computers. Wij willen als gemeente voorkomen dat ouders dit doorgeven aan hun kinderen. Daarom zijn we zo blij met de vrijwilligers van de VoorleesExpress, die wekelijks naar gezinnen toegaan om voor te lezen en (taal)spelletjes te doen.”
De VoorleesExpress is een initiatief van de bibliotheek voor gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal. “Een mooie manier om de leesbereidheid te vergroten”, zegt Oskam. “Niet alle ouders lezen met hun kinderen. Sommigen zijn bang om fouten te maken, anderen spreken de taal niet, kunnen zelf niet goed lezen of hebben dit van huis uit niet meegekregen. Door op deze speelse, laagdrempelige manier aan de slag te gaan met taal, bereik je én de kinderen én de ouders en vergroot je het leesplezier.” Ouders hoeven trouwens niet meteen met een boek op schoot te gaan zitten. “Samen met je kind liedjes zingen en tijdens het avondeten praten over de schooldag zijn ook goede manieren om taalvaardiger te worden. En het is nog leuk ook!”
Peter Oskam, burgemeester Capelle aan den IJssel