Inloggen in Mijn Menu is veranderd

Lees hier wat dat voor jou betekent.

Hoe stimuleer jij de taalontwikkeling van jouw kindje?

Gepubliceerd op: 27 november 2019 15:37

Specialist 0 tot 6-jarigen binnen Bibliotheek aan den IJssel, Anke van der Neut, is sinds ruim een jaar tevens werkzaam als BoekStartcoach binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel, een samenwerking tussen bibliotheek en CJG. Als specialist jeugd weet zij als geen ander hoe je jouw kindje het best ondersteunt en stimuleert op taalgebied.

Anke staat klaar voor ouders die vragen hebben over de taalontwikkeling van hun kind, welke boekjes geschikt zijn, geeft tips om het voorlezen leuker te maken (voor hun jonge kind met beperkte aandachtsspanne) en tips hoe om te gaan met tweetaligheid binnen het gezin.

Baby’s houden van boeken

Het is de slogan van BoekStart, en niet voor niets, want baby’s zíjn dol op boekjes. Ze nemen contrasten waar, kunnen de boekjes bevoelen en nemen al van alles in zich op. Maar dat je jouw baby ook al verhaaltjes kunt vertellen, dát weten veel ouders nog niet. “Kinderen ontwikkelen zich júist in het eerste jaar in zo’n daverend tempo, dat je in die periode al enorm veel kunt. Je zult bovendien merken dat er door praten en lezen meer interactie ontstaat tussen jou en je baby”, aldus Anke.

Alles is voer voor interactie

“De taalontwikkeling prikkelen, dat doe je door alles wat met woorden samenhangt, gewoon in het dagelijks leven. Ouders onderschatten vaak de mogelijkheden die voor het oprapen liggen. Praat met je kindje als je thuis bent of onderweg, vertel wat er te zien is, wat je opvalt: een blauwe lucht, een vogeltje… Maar je kunt ook liedjes zingen of gebruikmaken van versjes. Ouders ervaren vaak een onnodig hoge drempel, omdat zij steevast denken aan ‘voorlezen’ en niet altijd weten hoe dit het beste aan te pakken met hun kleintje.”

Voorlezen is belangrijk, in welke taal je het ook doet!

“Helaas zijn er zoveel ouders die dat nog niet weten”, vertelt Anke. “Of anderstalige ouders die maar niet met hun kind lezen omdat ze de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Maar gewoon met elkaar praten is zó belangrijk, in welke taal dan ook! En in welke taal je voorleest is echt van ondergeschikt belang, áls je maar voorleest of samen verhalen ontdekt. Ga maar gewoon zitten met een boekje en bekijk wat er te zien en te lezen valt. Overal kun je over praten en dat vergroot de woordenschat aanzienlijk.”

Waar vind je Anke?

Anke is drie uur per week, op wisselende dagen (dinsdag, woensdag of donderdag) op het CJG aanwezig om ouders die daar met hun kind komen indien gewenst te helpen aan advies, antwoorden of leestips. Daarnaast houdt zij op de eerste twee woensdagen van de maand van 16.00 uur tot 17.00 uur en op de laatste twee dinsdagen in de maand van 10.00 uur tot 11.00 uur spreekuur in de bibliotheek in Krimpen. Op die laatste twee dinsdagen van de maand is er Pret met boeken voor dreumesen, dan leest Anke van 10:30 tot 11:00 uur voor aan kinderen van anderhalf tot twee en een half jaar oud. De kinderen kunnen indien gewenst – tijdens openingstijden - ook direct lid worden van de bibliotheek. Kinderen tot en met 17 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek. Kinderen tot 2 jaar krijgen bij aanmelden een BoekStartkoffertje cadeau.
www.bibliotheekaandenijssel.nl