Jennifer is onze nieuwe Kinderboekenambassadeur junior

Gepubliceerd op: 16 november 2023 13:45

Na een spannende verkiezing op woensdag 8 november is Jennifer (10 jaar) gekozen als nieuwe kinderboekenambassadeur junior. Het wordt haar missie om kinderen aan het lezen te krijgen.

Een zenuwslopende verkiezing

Het was een pittige taak voor de jury, bestaande uit Menno Prins, Esther Erdtsieck en Floor de Goede. Menno was de vorige kinderboekenambassadeur en kent de kneepjes van het vak. Esther is manager educatie bij de bibliotheek en heeft veel ervaring met leesbevordering. Floor de Goede is illustrator van onder andere kinderboeken.

Alle kandidaten deden een boekpromotie en deelden hun ideeën over hoe zij de functie van kinderboekenambassadeur zouden inrichten. Jennifer vertelde tijdens de verkiezing enthousiast over De Grijze Jager, waarmee ze alle aanwezigen nieuwsgierig maakte naar de serie. Ze is gekozen omdat ze erg enthousiast was en de meest vernieuwende ideeën had. Daar gaan we binnenkort meer van zien.

De andere kandidaten waren ook onwijs goed. Zij zijn dan wel geen kinderboekenambassadeur junior van heel de bibliotheek geworden, maar hebben wel de opdracht gekregen om op hun eigen school deze taak op te pakken en boeken te promoten bij hun medeleerlingen.

Wat doet een Kinderboekenambassadeur?

De Kinderboekenambassadeur junior heeft verschillende taken, zo ook Jennifer die ambassadeur is voor de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel. Zij zal – begeleid door een onderwijsspecialist – verschillende acties oppakken om kinderen in Capelle en Krimpen te enthousiasmeren voor lezen. Jennifer zal ook optreden als jurylid in de regionale finale van de Voorleeswedstrijd, voorlezer zijn voor kleuters tijdens de Nationale Voorleesdagen en in overleg aanwezig zijn bij bibliotheekactiviteiten.

Volwassenen moeten ook kinderboeken lezen!

Jennifer is van plan om naast kinderen ook volwassenen enthousiast te maken voor kinderboeken. Ouders die lezen, helpen hun kinderen vaker aan leuke boeken en zorgen hiermee voor een leescultuur. Jennifer begint bij haar eigen moeder, zoals ze met een knipoog tijdens haar presentatie vertelde.

Voor kinderen wil ze zorgen dat zij het goede boek vinden door veel over verschillende boeken te vertellen, want “Er zit altijd wel een boek tussen dat bij je past.”

Trotse juffen

Jennifer werd tijdens de verkiezing naast haar familie ook door haar juffen aangemoedigd. De twee trotse juffen van basisschool Kortland zaten in de zaal en hebben Jennifer vanaf haar aanmelding tot aan de verkiezing gesteund en geholpen. Ze lenen Jennifer met alle liefde af en toe uit aan de bibliotheek voor haar taken als kinderboekenambassadeur junior.

(Hand)tekeningen van Floor de Goede

Alle kandidaten en Menno ontvingen een exemplaar van De Zombietrein en andere stripgedichten van Edward van de Vendel en Floor de Goede. Stripgedichten zijn, zoals de naam doet vermoeden, gedichten in stripvorm. Na afloop van de verkiezing konden de deelnemers een handtekening van Floor vragen. Floor maakte daarbij ook een gepersonaliseerde tekening, waar de kinderen zelf in te herkennen waren. Super gaaf natuurlijk!

Menno, bedankt!

Menno heeft zich (meer dan) een jaar met veel energie ingezet als kinderboekenambassadeur. Prijsvragen, voorlezen aan kleuters, een toespraak tijdens het kinderboekenweekconcert, niets was te gek voor Menno. Zijn mooiste resultaat is misschien wel de poster met beslisboom die hij ontworpen heeft en nu in alle schoolbibliotheken hangt. Op de poster kan je via een aantal vragen bij twee boeken terecht komen die bij jou passen. Alle 16 titels die erop staan, heeft Menno zelf gelezen. Menno, bedankt voor jouw enthousiasme en inzet!

Het was een spannende en leuke verkiezing. We zien uit naar wat Jennifer allemaal voor elkaar gaat boksen als nieuwe kinderboekenambassadeur junior.