dvd's verdwijnenen uit de collectie

Gepubliceerd op: 31 januari 2024 13:45

Vanwege het sterk veranderde kijkgedrag en de teruglopende uitleencijfers stopt de Bibliotheek aan den IJssel eind 2024 met het uitlenen van dvd's. Een kleine dvd collectie voor kinderen en volwassenen is samengevoegd en is te vinden op de plek waar eerder de volwassenen dvd's stonden.

Bibliotheken hebben te maken met steeds verder dalende uitleencijfers van dvd's. De afgelopen vijf jaar is het aantal uitleningen zelfs gehalveerd. Mensen maken namelijk vaker gebruik van streamingsdiensten. 

Daarnaast is er geen inkoop van nieuwe dvd's meer mogelijk: Leverancier NBD Biblion is sinds juli 2023 gestopt met het aanleveren van nieuwe dvd's. Daarmee begint de collectie te verouderen en moeten er keuzes worden gemaakt. Een kleine dvd collectie voor kinderen en volwassenen is samengevoegd en is te vinden op de plek waar eerder de volwassenen dvd's stonden. Deze collectie is tot eind 2024 te leen. De kinder dvd collectie is inmiddels vervangen door 1e leesboekjes die voorheen onder de trap op de begane grond stonden. 

Wel goed nieuws van NBD Biblion: Zij ontwikkelt namelijk in samenwerking met bibliotheken een streamingdienst, als alternatief voor de dvd. Zo kunnen bibliotheekleden in de toekomst hopelijk thuis genieten van films en documentaires van de bibliotheek.