Burgemeester bezoekt Gouden Uurtje

Gepubliceerd op: 1 april 2019 09:27

Vrijdagavond bezocht burgemeester Martijn Vroom het Gouden Uurtje in Krimpen aan den IJssel, een tweewekelijks uur met een gouden randje waarin er op een Pameijer-locatie wordt voorgelezen aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Dit keer werd het met recht een uur met een gouden randje. Met koffie, cake, vrolijkheid, een prachtig lenteverhaal over vriendschap, een tas vol zonnebrillen én… bezoek van de burgemeester.

Gespannen afwachting

De sfeer vóór de komst van Martijn Vroom is enthousiast-gespannen. Sommige aanwezigen vinden het merkbaar enerverend dat dé burgemeester hun voorleesuurtje met een bezoekje vereert. Anderen hadden niet van tevoren door dat er hoog bezoek op de planning stond; des te aangenamer zijn zij verrast. Weer een ander bladert vrolijk door een boekje van Jip en Janneke, in afwachting van wat er komen gaat.

Vroom schudt iedereen hartelijk de hand bij binnenkomst, terwijl vrijwilligster Bep koffie en thee inschenkt, en diegenen die later arriveren welkom heet. Dat de burgemeester zijn ambtsketting draagt vindt iedereen machtig interessant.

Hij zoekt een plekje tussen de aanwezigen; aan een grote tafel versierd door cake, kopjes koffie, mooie foto’s, allerhande voorwerpen – een zaag, een vuilnisemmer, en meer – én boeken.
 

"Wat is een Moemf?!"

Voorlezer Theo, reeds twaalf jaar als vrijwilliger actief binnen het Gouden Uurtje, leest vanavond voor uit het kinderboek ‘Moemf heeft een vriend’. Thema van de avond: lente. Maar, er wordt niet begonnen voordat het lied van het Gouden Uurtje is gezongen; eigenlijk voor de tweede keer, want voor de komst van de burgemeester was er al vrolijk geopend met het lied dat altijd bij begin en einde van de avond samen wordt gezongen.

Continue interactie en samen een verhaal beleven

Er wordt gelachen, terwijl fantasiedier Moemf en vriendje Sneeuwuil avonturen beleven en vindingrijke oplossingen bedenken. Theo weet merkbaar wat hij doet en zoekt continu de interactie met zijn luisteraars. Hij gebruikt er voorwerpen bij, laat platen zien, legt moeilijke woorden eenvoudig uit en deelt toepasselijke weetjes met de aanwezigen. Zij zijn geboeid, vinden het spannend, leven mee en barsten dikwijls smakelijk in lachen uit.

Een tas vol zonnebrillen

Verrassingen roepen een lach op, dat blijkt wel als Theo iets vertelt over een plastic zakje, zo’n zakje van tafel pakt, het omdraait en daar plots een enorme collectie zonnebrillen uit valt – BOEM! – op tafel. Dat de collectie nog van pas komt blijkt even later, wanneer Moemf een zonnebril gebruikt in het verhaal en voorlezer Theo wel vier zonnebrillen op zijn neus zet. Ook de deelnemers willen wel eens even zo’n zonnebril op, en burgemeester Martijn Vroom doet sportief mee.

Belangrijke vragen

Na afloop mogen deelnemers nog vragen stellen aan de burgemeester. En belangrijke vragen, die zijn er. ‘Komt u uit Den Haag?’ bijvoorbeeld. En, ‘als Sinterklaas komt en u hem weer ontvangt, mag ik dan ook komen?’ De burgemeester beantwoord alle vragen geduldig, drinkt zijn kopje thee leeg en vertrekt als alle deelnemers huiswaarts zijn gekeerd.

Twee dingen zijn zeker: het was een avond met een gouden randje. En, iedereen weet nog steeds niet wat een ‘Moemf’ eigenlijk voor dier is.

Het Gouden Uurtje in Krimpen aan den IJssel vindt elke twee weken plaats, de ene keer op de groep aan de Zwaluwhof en de andere keer op een Pameijer-locatie in het Kortlandgebouw. Het is een initiatief van Bibliotheek aan den IJssel.