Inloggen in Mijn Menu is veranderd

Lees hier wat dat voor jou betekent.

De Nederlandse Kinderjury 2018

Gepubliceerd op: 28 februari 2018 10:43

Hij staat weer voor de deur: De Nederlandse Kinderjury. De campagne is – in 1988 alweer! – in het leven geroepen om kinderen kennis te laten maken met nieuwe boeken en hen te enthousiasmeren tot meer én kritisch lezen. Het middel is de stemperiode, waarin zij actief aan de slag kunnen om hun favoriet te vinden en daarop te stemmen. Zo is elk kind jurylid, want zij beslissen welke boeken van vorig jaar volgens hen het beste zijn.

Op welke boeken stemt jouw kind dit jaar?

Van 7 maart tot en met 16 mei 2018 kunnen kinderen op hun favoriete boeken stemmen en voordat je kunt stemmen, is lezen natuurlijk noodzakelijk! Dat is nu net het speerpunt van de campagne: kinderen enthousiasmeren om meer én kritisch te lezen. Want wat maakt een 'mooi' boek eigenlijk mooi?

Wist je trouwens dat een kwartier (voor)lezen per dag uw kind maar liefst 1000 extra nieuwe woorden per jaar oplevert? En jij als ouder bent dé factor die leesplezier kan helpen opbloeien en behouden, want op deze leeftijd reikt jouw invloed verder dan de invloed van vriendjes, vriendinnetjes en zelfs leerkrachten.

En, zien lezen dóet lezen. Praten over lezen, ook dat draagt bij. Misschien heb je wel mooie titels uit 2017 in de kast staan, die zijn opgenomen in De Selectie. De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen bijvoorbeeld, Fantasia XII van Geronimo Stilton, Siem Subliem en het rode gevaar van Tosca Menten, De fantastische Max van Mars, De zweetvoetenman, Piratenzoon of Operatie Pisang. Breng ze onder de aandacht van jouw kind en lees ze zelf eens, praat samen over boeken en stimuleer jouw kind met bijvoorbeeld een eenvoudig ‘Vertel eens?’ of ‘Waarom vind je dat?’ tot het ventileren en (her)overwegen van zijn of haar denkproces en mening.

De Selectie en de Senaat

Een speciaal comité stelt een boekenlijst samen om kinderen te helpen bij het ontdekken van nieuwe boeken: De Selectie, een breed overzicht van de bestverkochte en meest geleende kinderboeken van het jaar ervoor. De Selectie bevat boeken voor de twee leeftijdscategorieën die worden onderscheiden binnen de Nederlandse Kinderjury: 50 boeken voor 6 t/m 9 jaar en 50 boeken voor 10 t/m 12 jaar.

Speciale jury van twaalf kinderen
Bij de start van de stemperiode wordt de Senaat, zoals dat heet, bekendgemaakt; een speciale jury! In de Senaat zitten twaalf kinderen, uit elke provincie één kind. De Senaatsleden lezen, na de stemperiode, de boeken waarop kinderen uit heel het land het meest hebben gestemd én zij reiken op de Kinderboekenparade de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uit. Wist je dat elk kind dat op zijn of haar favoriete boek stemt, kan solliciteren op een plek binnen de Senaat?

De Nederlandse Kinderjury loopt van 8 maart tot en met 16 mei 2018. Een mooie periode om samen met jouw kind(eren) én op school aandacht te besteden aan alle mooie boeken die er voor handen zijn. De positieve vicieuze cirkel die we samen op gang brengen ligt eigenlijk zo voor de hand: Plezier in lezen leidt tot meer lezen en dat leidt weer tot béter lezen. En beter lezen geeft meer plezier in lezen, et cetera. Precies de reden dat de bibliotheek zich sterk maakt voor leesplezier.