Leesplezier in elk gezin!
10 jaar VoorleesExpress! | Stichting VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat ervoor zorgt dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streeft de VoorleesExpress ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen, ook in Krimpen en Capelle aan den IJssel.
Dit jaar gaat VoorleesExpress Capelle alweer haar 10e seizoen in! Vrijwilligster Mathilda Kaan is sinds 2013 coördinator bij VoorleesExpress aan den IJssel. "Ik las er een stuk over in de krant, het AD of de IJssel- en Lekstreek, dat weet ik niet meer", vertelt zij. "Dat lijkt me nou ontzéttend leuk, dacht ik toen ik erover las. Toen heb ik contact opgenomen."
Dat Kaan niet als voorlezer maar als coördinator aan de slag ging, was eigenlijk bij toeval. Maar het past haar wel. "Ik ben gewoon wel een beetje een regelneef", geeft ze grinnikend toe. "Dingen organiseren, bij gezinnen langs, losse eindjes aan elkaar knopen. Adviseren en begeleiden, het ligt me wel. Ik heb ook een coachingsopleiding gedaan. Dat komt me hierin goed van pas."
Binnen sommige gezinnen is de taalontwikkeling echt nog heel beperkt. "Dat kan een uitdaging zijn", vervolgt ze. "Je hebt telefonisch contact met de ouders voordat je langskomt met de voorlezer. Je maakt daarvoor een afspraak. Alleen al bij dit soort 'regelzaken' komt taal kijken. Je merkt dan, juist in zulke alledaagse zaken, hoe cruciaal taalbeheersing is."
Uitdaging
De opstart is vaak complex, dus er is altijd wel even opluchting als het weer is gelukt. "Ik heb als coördinator te maken met gezinnen en voorlezers met hun eigen wensen en behoeften. Soms is het best wel even bellen om afspraken te maken en de puzzelstukjes op de juiste plek te krijgen."
Ouders betrekken bij het voorlezen is een andere uitdaging, vertelt ze. "Soms zijn ze teruggetrokken en kan het een uitdaging zijn om ze te betrekken bij het voorlezen, zeker als een ouder bijvoorbeeld echt nog nauwelijks Nederlands spreekt.
"Gaandeweg lukt dat meestal prima, want je ziet een band ontstaan tussen gezin en voorlezer. Dan zie je die ouders glimmen als de voorlezer weer voor de deur staat: 'Daar heb je d'r!' Mooi toch! Ook wordt de stap voor ouders, om hun kind zelf te gaan voorlezen, mede hierdoor kleiner."
Regelmatig komen coördinator en voorlezer samen. "Dat delen van informatie en uitwisselen van ervaringen is gezellig én heel waardevol. Je leert van elkaar en er is wederzijds begrip."
Uur lang aandacht
Ook schept begrip het begrip voor situaties die anders zijn dan je gewend bent in je eigen thuissituatie. "Je maakt immers kennis met allerlei gezinnen en nationaliteiten. Zo leer je enorm veel."
De taalontwikkeling van kinderen waar de Voorleesexpress komt gaat absoluut vooruit. En ze maken langere zinnen, dat kun je merken. Ook zien we dat ze zich langer kunnen concentreren en kinderen vinden het ook léuk.
"Er komt iemand speciaal voor hen, om een uur lang aandacht aan hen te schenken. Na verloop van weken rennen ze naar de deur als de voorlezer weer komt of kunnen niet wachten om te vertellen over iets wat op school is gebeurd bijvoorbeeld."
Ook voorlezer worden?
Voorlezers gaan bij 'hun' voorleesgezin 20 weken langs thuis voorlezen. Zij geven het project in de praktijk vorm, bouwen een band op met de gezinnen en brengen het enthousiasme voor voorlezen. Zij proberen ouders te betrekken bij het voorlezen.
Vind jij het leuk om je in te zetten voor jonge kinderen met een taalachterstand en hun leesplezier te vergroten? Zie jij jezelf wel voorlezen bij deze kinderen thuis? Meld je aan! Samen leren vele kinderen beter lezen en genieten van boeken.