Nationale Voorleesdagen 2019

Gepubliceerd op: 17 januari 2019 16:11

Van 23 januari t/m 2 februari 2019 is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen, in het leven geroepen om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Kinderen worden (altijd!) gratis lid van de bieb, maar tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen ze dit jaar ook nog een 'Een huis voor Harry' vingerpopje cadeau. Hoe leuk is dat!

Lezen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen

De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind.

Een leesfeest

De campagneperiode wordt traditiegetrouw afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt, waaraan honderden scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven, gastouders en boekhandels meedoen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten.

Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind.

Prentenboek van het jaar

Het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen 2019 is het beeldschoon geillustreerde 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Kater Harry is bijna altijd binnen. Maar als vlinder Vera tikkertje wil spelen, gaat hij mee naar buiten. Dan verdwaalt Harry in de stad. Alleen Vera weet de weg naar huis. Kan iemand hem helpen Vera te vinden?

Laat je inspireren voor de Nationale Voorleesdagen