Inloggen in Mijn Menu is veranderd

Lees hier wat dat voor jou betekent.

De boekenkast van dr. Valika Smeulders

Dr. Valika Smeulders is hoofd geschiedenis Rijksmuseum en gespecialiseerd in cultureel erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Als gastcollectionneur heeft zij voor onze bibliotheek een collectie samengesteld bestaande uit non-fictie en romans over het thema koloniaal verleden. Deze collectie is vanaf 1 juli in onze bibliotheken te vinden op de speciale presentatietafels ter gelegenheid van Keti Koti. Vijf boeken uit deze collectie raadt zij hieronder in haar eigen woorden aan.

Top 5 boeken over ons koloniale verleden:

 

Slavernij. Het verhaal van Joao, Wally, Oopjen, Paulus, Van Bengalen, Surapati, Sapali, E. Sint Nicolaas en V. Smeulders
De koloniale slavernij omvat twee en een halve eeuw en een groot deel van de wereld, het gebied rondom de Atlantische en Indische Oceaan. Het heeft dus vele levens geraakt en gevormd, op allerlei manieren. In dit boek, geschreven bij de tentoonstelling in het Rijksmuseum in 2021, verplaatsen de auteurs zich in tien individuen uit die tijd: mensen die in slavernij werden gehouden, mensen die wisten te ontsnappen, en mensen die profiteerden van het systeem. Wat gaat er schuil achter hun overwegingen en keuzes, en welke erfenis geven zij door?
Ook als e-book te leen

Beminde (Beloved), Toni Morrison
Het werk van nobelprijswinnares Toni Morrison is fundamenteel voor het begrijpen van de koloniale periode. Als geen ander brengt zij de complexe wereld van toen tot leven, zoals alleen de grote literaire schrijvers dat kunnen, inclusief alle onrecht en tegenstrijdigheden. Beloved, Beminde, draait om het onmogelijke verlangen van een moeder om haar dochter te beschermen tegen een leven in slavernij. Een onnavolgbaar boek dat je nooit meer loslaat.
Ook als e-book te leen

Toussaint Louverture: de bevrijder van Haiti, Sudhir Hazareesing
Tegen slavernij is altijd maatschappelijk verzet geweest, zij het met wisselend succes. De naam Toussaint Louverture zou een ieder moeten kennen, als de man die eind 18e eeuw de slavernij in Haïti beëindigde en de eerste onafhankelijke Caribische staat stichtte. Wegens politieke en economische belangen werd dit zelfbeschikkingsrecht door Frankrijk teruggedraaid. Hoe zou de wereld er nu uit zien als Louvertures revolutie stand had gehouden en elders in het Caribisch gebied was voortgezet?

Daar werd wat gruwelijks verricht, Reggie Baay
Terwijl in het Caribisch gebied de sporen van slavernij vanwege de connectie met Afrika altijd duidelijk zichtbaar zijn gebleven, is de slavernij rondom de Indische Oceaan meer in de vergetelheid geraakt. Toch werden ook hier honderdduizenden mensen tot slaaf gemaakt, onder de VOC. Reggie Baay doorbrak als eerste deze lange stilte, met een boek dat zowel de lange lijn van de geschiedenis schetst als de ervaring van geknecht te worden invoelbaar maakt.
Ook als e-book te leen

De vrije negerin Elisabeth, Cynthia Mc Leod
Terwijl de geschiedenisboeken vooral een algemeen beeld van honderden jaren schetsten, lukte het Cynthia Mc Leod dankzij minutieus archiefonderzoek om reliëf toe te voegen aan wat we weten. In dit baanbrekende boek zoomt Mc Leod in op het leven van een zwarte zakenvrouw die in de 18e eeuw op eigen kracht rijker werd dan de gouverneur van Suriname. Een verhaal over doorzettingsvermogen en daadkracht, maar evengoed over de keuze om actief deel te nemen aan een systeem dat velen ontmenselijkte.

De volledige collectie die is samengesteld door dr. Valika Smeulders vind je vanaf 1 juli in onze bibliotheken. Hier lees je er meer over.